PROCJENA KARDIOVASKULARNOG RIZIKA

prof. dr. sc. Biserka Bergman Marković

 

Kardiovaskularne bolesti (KVB)

su vodeći uzrok smrti u svim razvijenim zemljama svijeta, sve veći javno zdravstveni problem i značajno gospodarsko opterećenje za sve zdravstvene sustave. Prevencija je dio temeljnih zadataka liječnika obiteljske medicine. Prema smjernicama za prevenciju KV bolesti Europskog kardiološkog i ostalih profesionalnih stručnih ruštva među kojima je i WONCA iz 2012. godine, naglašena je uloga liječnika obiteljske medicine (LOM). Kardiovaskularni rizik je stalni kontinuum u osoba bez simptoma sa čimbenicima rizika od načina ponašanja (pušenje, tjelesna neaktivnost i način prehrane) do KV bolesti i KV smrtnosti. SCORE (engl. Systematic Coronary Risk Evaluation) tablicom izražavamo apsolutan rizik za razvitak smrtonosnog KV događaja u sljedećih 10 godina.

Knijižica - Procjena kardiovaskularnog rizika  procjena ukupnog KVR

Zbornici

6. kongres

Zbornici održanih kongresa Društva nastavnika opće/obiteljske medicine dostupni su u web knjižari izdavačke kuće Redak. Za detalje kliknite ovdje.

UDŽBENIK OBITELJSKA MEDICINA

Zajedničkim naporima hrvatskih i slovenskih autora nastao je ovaj moderan udžbenik za diplomsku nastavu. Može se nabaviti u web shopu izdavačke kuće Alfa. http://www.alfa.hr/kontakt

knjiga obiteljska 200 px

Knjiga: Hitna stanja − pravodobno i pravilno

Hrvatski prijevod knjige Štefeka Grmeca i suradnika priređen je zahvaljujući dobroj suradnji hrvatskog Društva nastavnika opće/obiteljske medicine, slovenskog Zavoda za razvoj družinske medicine i izdavačke kuće Alfa. Urednica hrvatskog izdanja je prof.dr.sc. Biserka Bergman Marković.

Opširnije...

Knjiga: Najčešće bolesti pluća u obiteljskoj medicini

Prva knjiga novopokrenute Biblioteke obiteljske medicine nakladničke kuće Alfa autora Biserke Bergman Marković i suradnika može se nabaviti i u web shopu izdavačke kuće Alfa. http://www.alfa.hr/kontakt